Kategoriat
Yleinen

Kameran huolto

Digi- ja järjestelmäkamerat ovat usein hyvin kalliita, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Kamera ja objektiivit altistuvat helposti pölylle, iskuille ja kosteudelle. Tärkein sääntö on, että älä koskaan säilytä objektiivia ilman etu- ja takasuojaa, jotta sinne ei mene pölyä ja likaa. Alkuun olisi hyvä hankkia hihna, joka helpottaa kameran kuljettamista. Kaula- tai käsihihnan avulla varmistat että kamera pysyy varmasti kädessäsi eikä se pääse putoamaan helposti ja menemään rikki.

Lisäksi kameralaukku tai muu vastaava olisi hyvä olla kameran säilytystä varten, sillä se suojaa kameraa iskuilta ja pölyltä. Laukussa voit säilyttää muita kuvaustarvikkeita, kuten objektiiveja. Myös kameralaukkuun kertyy likaa ja pölyä, joten sekin olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi imuroimalla sisusta.

Rungon puhdistaminen

Kameran rungon ulkopinnan voi varovasti puhdistaa mikrokuituliinalla tai muulla pehmeällä kankaalla. Kun rungon suojus irrotetaan, on kamera altis ilmassa leijuvalle pölylle. Jos kameran kennoa ei puhdisteta epäpuhtauksista, näkyy ne kuvissa mustina pisteinä. Kennolle on saatavilla erilaisia puhdistussettejä, jotka sisältävät puhdistusnesteen ja puhdistuslastat. Kennon puhdistus kannattaa kuitenkin jättää ammattilaiselle, jos omat taidot epäilyttävät. 

Objektiivin puhdistus

Objektiivia on käsiteltävä hyvin varovasti. Tärkein sääntö kameran huollossa on, että objektiivia ei saa säilyttää ilman etu- ja takasuojaa, sillä ilman niitä objektiiviin menee likaa. Suojaamaton lasipinta on myös altis naarmuille ja kolhuille, jotka heikentävät kuvanlaatua ajan mittaan. Objektiivin elektroniset pinnat kannattaa puhdistaa säännöllisesti mikrokuituliinalla. Irtoroskat pitää puhaltaa pois lasin pinnalta, sillä linssi naarmuuntuu helposti. Myös sormenjäljet on syytä puhdistaa välittömästi, koska ne vahingoittavat objektiivin lasipintaa. Objektiivien puhdistukseen on olemassa erillisiä puhdistusvälineitä, puhdistuskyniä. Objektiivin puhdistus on hyvä jättää ammattilaiselle, jos omat taidot eivät ole riittävät. 

Kameran käsittely kuvaustilanteessa 

Kuvaustilanteessa on myös hyvä huolehtia kamerasta. Objektiivi kannattaa vaihtaa sellaisessa paikassa, missä ei ole pölyä tai likaa. Kamera on syytä pitää poissa suorasta auringonvalosta sekä kannattaa myös välttää vesiroiskeita. Lisäksi talvisin pakkanen tuo oman haasteensa valokuvaamiseen. Kovalla pakkasella kameroiden akut joutuvat koetukselle. 

Kameran huollossa kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, mikäli omat taidot eivät riitä. Ammattilaiset osaavat auttaa kaikissa tilanteissa, niin ettei kameralle käy kuinkaan.